Ameen Al Dakhil: een terugblik op zijn groenwitte jaren

Ameen Al Dakhil (21) is voor de EK voorrondewedstrijd tegen Oostenrijk voor het eerst geselekteerd voor de Rode Duivels, en mocht toen zelfs invallen. Fantastisch! Maar wist je dat hij in zijn jeugd bij SC Out-Hoegaarden gevoetbald heeft? Tijd om zijn toenmalige trainer, Dimitri Massaer, eens te vragen hoe zijn groenwitte tijd verliep.

 

- Dag Dimitri. We zullen waarschijnlijk niet moeten vragen of je je Ameen nog goed herinnert?

- "Ik herinner mij Ameen nog alsof het gisteren was. Hij kwam samen met zijn hele familie naar de training waarop zijn papa vroeg of hij eens mee mocht trainen. Ik vroeg aan de papa of hij al voetbal gespeeld had: een beetje in de tuin met zijn zusjes, antwoorde de papa, maar verder niets.

Ameen trainde dan mee, maar na het einde van de training ging ik vragen aan de papa of hij wel zeker was dat Ameen enkel met zijn zusjes in de tuin had gevoetbald: ik had toen meteen door dat Ameen zoals ze zeggen “gene gewone” was. "

 

- Hij is beginnen voetballen bij Hoeleden, maar heeft na 1,5 jaar dan de overstap naar Hoegaarden gemaakt. Weet je waarom dat was?

- "Ameen trainde zijn 1e jaar met mij in Hoeleden ik heb dan de stap gezet om in Hoegaarden training te gaan geven. In eerste instantie wou zo goed als heel mijn ploegje meekomen naar Hoegaarden maar achteraf hadden ze zich bedacht omdat ze de rit naar Hoegaarden een beetje te ver vonden.

Na 1 seizoen te hebben gespeeld in Kortenaken hebben er toch een 3-tal spelertjes  waaronder Ameen de overstap gemaakt naar Hoegaarden omdat ze vonden dat de kwaliteit van training en coaching toch beter was en zo is Ameen terug bij mij terecht gekomen. "

 

- Vanaf wanneer zag je dat hij meer in zijn mars had?

- "Vanaf de allereerste training zag je dat: wat ik toen te zien kreeg van Ameen had ik nog nooit gezien bij een andere jeugdspeler. "

 

- En hoe paste hij in de ploeg?

- "Ameen is een hele rustige jongen: een beetje introvert en bekijkt het allemaal een beetje op afstand. Het klinkt misschien raar maar juist hierdoor was hij de vriend van iedereen en paste hij geweldig in de ploeg. "

 

- Wat waren toen zijn sterkste punten?

- "Ameen was van dag 1 zowel links- als rechtvoetig. Hij had een geweldig loopvermogen en snelheid. Hij had veel spelinzicht, een goede dribbel, een goed goed schot, veel duelkracht en geweldig veel karakter. "

 

- Vaak wordt gezegd dat om ver te geraken het mentale heel belangrijk is: merkte je daar toen al iets van?

- "We zeggen dikwijls dat je met talent alleen er niet zal geraken, maar dat het in je hoofd ook goed moet zitten… Ameen heeft zonder twijfel beiden: zeer veel talent en in zijn hoofd zit het goed.

Ik herinner mij dat wij nog geen enkele wedstrijd hadden verloren en wij moesten toen tegen Boutersem spelen die ook nog geen wedstrijd hadden verloren. Uiteindelijk verliezen we deze wedstrijd en daarna was Ameen aan het wenen in de kleedkamer en zat vol frustraties. Toen dacht ik deze kerel heeft alles om er te geraken. "

 

- Een goede begeleiding van thuis is ook onontbeerlijk voor een profcarrière. Hoe liep dat bij Ameen?

- "Hier is maar 1 woord voor nodig en dat is perfect! "

 

- Na zijn seizoen bij Hoegaarden ging het plots heel snel: na amper 4 maanden bij KVK Tienen was hij al naar Anderlecht. Hoe heb je die laatste maanden met hem beleefd? Heb je sindsdien nog contact met hem gehad? Volg je hem nog?

- "Ik had aan de papa van Ameen al laten weten dat het beter was dat ze na het seizoen andere oorden gingen opzoeken omdat Ameen nog weinig te leren had in Hoegaarden, omdat diens jeugdwerking toen nog "maar" regionaal was.

In november kwam de papa van Ameen met de vraag wat ik van KVK Tienen vond, omdat ze hem benaderd hadden. Mijn antwoord al lachend was dat ze blijkbaar in Tienen hun werk niet goed gedaan hadden, omdat ze er pas in november zijn achter gekomen wat voor talent ze in Hoegaarden hadden rondlopen. Met beide handen deze kans grijpen had ik gezegd. Er was wel 1 probleem: Tienen wou meteen de transfer. Ik had gevraagd aan de papa om de transfer pas te laten ingaan na de winterstop zodat zijn ploegmakkers toch nog de kans kregen om degelijk afscheid te nemen van diegene die ze zo graag hadden! Zo is het dan ook gebeurd.

Het gevoel dat wij Ameen moesten laten gaan was een beetje dubbel: enerzijds waren wij onze beste speler kwijt en anderzijds was dit ook een zeer logisch gevolg. Ik had nog aan de papa meegedeeld dat zijn tijd in Tienen van zeer korte duur zou zijn, wat dan uiteindelijk ook zo is gebleken.

Ik ben Ameen altijd blijven volgen, maar contact hebben lukt nu niet meer zo goed aangezien hij afgeschermd wordt. "

 

- Niet elke trainer kan zeggen dat hij trainer van een Rode Duivel is geweest. Hoe denk je aan dat seizoen met hem terug? Heb je zo leuke momenten die je kan delen?

- "Wij hadden toen een hele leuke groep zowel qua spelers als ouders (wat zeker niet overal is en dan bedoel ik met name vooral qua ouders) en natuurlijk stak Ameen er boven uit.

Waar ik vooral met plezier aan terugdenk is hoe die gasten met elkaar omgingen. Ongeacht eenieders kwaliteiten was dat pure vriendschap: het plezier dat ze samen hadden op en naast het plein was zeer leuk om te zien. "

 

- Ondertussen zit SC Out-Hoegaarden al op twee Rode Duivels dus op korte tijd. Zelf ben je er ondertussen geen trainer meer. Volg je de club nog een beetje? Denk je dat er nog talent bij de jeugd staat aan te komen?

- "Aster heb ik een paar keer meegenomen bij onze ploeg: die jongen kon een hele ploeg oprollen in zijn eentje!

Ik heb zelf daarna nog de U17 provinciaal getraind en er zelfs kampioen mee gespeeld. Als je ziet wat de doorstroming is van die ploeg (en de jeugdploegen in het algemeen) naar de B en A seniorenploeg dan kun je alleen maar zeggen dat Hoegaarden zeer goed bezig is. En dat is de verdienste van vele jeugdtrainers!

Er zit veel talent in Hoegaarden en het gaan dan misschien niet allemaal Asters en Ameens worden, maar dat hoeft ook niet. Zo lang die spelers maar plezier hebben in het uitoefenen van hun geliefde hobby!

Ik heb enkel alleen maar lovende worden voor deze club!!! "

 

- Bedankt Dimitri voor dit gesprek!