Jong Hoegaarden start vanaf het seizoen 2021-2022 met het uitwerken van een medische ondersteuning van de spelers: naast een samenwerking met 2 kinésisten starten we ook een samenwerking met de podologe Sara Kempeneers, wat vrij uniek is in een jeugdwerking. Niet veel clubs doen het, maar toch is het zeer belangrijk. We laten het Sara zelf even uitleggen waarom:
Hallo Sara, Kan je jezelf even kort voorstellen?
-Sara: Ik ben Sara Kempeneers, ik ben in juni afgestudeerd als podoloog en heb sinds september mijn eigen podologiepraktijk in Hoegaarden.
Wat houdt podologie eigenlijk precies in?
-Sara: Het is een paramedisch beroep. Een podoloog onderzoekt en behandelt klachten van het bewegings- en houdingsapparaat. De focus ligt hierbij niet enkel op het behandelen van symptomen, maar ook op het onderzoeken van de oorzaken van fysieke klachten. Klachten kunnen zich voordoen ter hoogte van de voet, maar ook in hoger gelegen structuren zoals de knie, heup of rug.
Op basis van de resultaten van de bewegingsanalyse en het onderzoek stellen we een individueel behandelplan op. Hier kan er geopteerd worden voor podologische functionele zolen en/of zal er gericht doorverwezen worden naar andere disciplines zoals een kinesitherapeut, osteopaat, sportarts, diëtist…
Wat is het belang van schoenadvies ?
-Sara: Schoenen vormen de basis van je houding en verkeerde schoenen dragen heeft een grote invloed op de rest van je lichaam.
Hiervoor zal ik het slijtagepatroon en de stevigheid van je schoenen analyseren. Dit zal ons heel wat informatie geven over de oorzaak van je klachten. Het schoenadvies is voor kinderen anders dan voor volwassenen en sporters.
Toch zijn er een aantal algemene kenmerken waar een goede schoen aan moet voldoen en waar je dus best rekening mee kan houden bij je volgende aankoop:
Een goede schoen:
- Heeft de juiste pasvorm. Niet te smal, te klein of te groot.
- Heeft een stevige hielcontour
- Plooit nooit in het midden van de schoen maat ter hoogte van de tenen.
- Heeft een maximale hakhoogte van 2,5 cm
- Heeft liefst een vetersluiting
Welke leeftijden zijn gebaat met een podologisch onderzoek?
-Sara: Iedereen van elke leeftijd kan geholpen zijn met een podologisch onderzoek of podologische zolen. Vanaf de leeftijd van 6à7 jaar kan er perfect gestart worden met zooltherapie.
Ook volwassenen die klachten ervaren zoals bijvoorbeeld achillespeesontstekingen kunnen vaak geholpen worden met podologische zolen in combinatie met kinesitherapie.
Oudere personen kunnen ook gebaat zijn met zolen.
De zolen gaan de voetfunctie niet meer veranderen maar gaan wel voor meer comfort zorgen bij deze personen.
Wat zijn de mogelijke gevolgen als je niet tijdig een podologische analyse laat doen?
-Sara: Dat is moeilijk te zeggen en hier is ook geen passend antwoord op.
Wel is het zo dat hoe vroeger je een analyse laat doen hoe groter de kans is dat tegen de tijd dat je volgroeid bent je de zolen niet meer nodig hebt.
Laat je dit pas doen wanneer je op latere leeftijd klachten ondervindt zul je waarschijnlijk de zolen moeten blijven dragen.
Maar zoals ik al zei is dit zeer individueel en wordt hier goed over nagedacht wanneer we iemand al dan niet laten stoppen met het dragen van zolen.
Op welke manier zal je podologische ondersteuning bieden bij Jong Hoegaarden
-Sara: Ik zal elke speler komen screenen tijdens de trainingen.
Op basis hiervan kan er gekeken worden of het noodzakelijk is om een volledige analyse te doen en te starten met podologische zooltherapie en/of om door te verwijzen naar een kinesist, osteopaat, diëtist...
Ook zal ik 1 maal per maand op de club aanwezig zijn om eventuele vragen te beantwoorden.
Dankjewel Sara en veel succes!
Wens je advies van Sara of heb je vragen voor haar: je kan haar aanwezigheid op de club terugvinden in onze planning: https://www.scoh.be/kine-planning