Voetjebal: voor 2-5 jaar

Voetjebal

 

🌍 Locatie: Sporthal De Struysvogel

📆 Wanneer: zondagvoormiddag

⏰ Uur: 3 groepen tussen 9u45 - 12u30

🖋 Inschrijven: www.voetjebalbelgie.be

 

Sc Out-Hoegaarden start vanaf september 2021 een samenwerking met Voetjebal: een schitterende manier om kinderen tussen 2 en 5 jaar in contact te brengen met voetbal. Jong Hoegaarden wou graag de samenwerking starten omdat vanuit de voetbalbond er geen alternatief is voor de leeftijden vòòr U6. Nochtans merken we wel al enkele jaren dat er veel interesse is om kinderen al voor 5 jaar een voetbal gerelateerde aktiviteit aan te bieden. Via de samenwerking willen we dus tegemoet komen aan een vraag van onze leden en binnen de gemeenschap.  

Raf Caubergh, de zaakvoerder Voetjebal België, legt uit wat Voetjebal is en hoe die in SC Out-Hoegaarden georganiseerd zal worden:

Dag Raf, misschien kan je even kort uitleggen wat Voetjebal juist is?
Raf: Voetjebal is een voetballend speel- en leerconcept voor kinderen van 2 tot en met 5 jaar. Op een speelse maar gestructureerde manier, onder leiding van een enthousiaste en opgeleide trainer, maken de kinderen, samen met één van hun ouders, kennis met de bal en zetten zij zo de eerste stapjes in de voetbalwereld. Wij besteden veel aandacht aan de motorische ontwikkeling en leren dribbelen, scoren, passen en nog zoveel meer! Het kleurrijk en uitdagend materiaal dat wij gebruiken is speciaal ontworpen voor kinderen en bevordert de coördinatie en motoriek. 
 
Hoe is Voetjebal ontstaan?
Raf:
Een 8-tal jaar geleden kwam ik in contact met Voetjebal in Nederland. In België is Voetjebal van september 7 jaar actief, in Nederland reeds 15 jaar! Na veel overleg en verschillende observatiemomenten werd de stap gezet om Voetjebal ook in België te lanceren, meer bepaald in Genk. 
 
Waar in België wordt het gegeven? Hoe verloopt de coördinatie daarvan?
Raf:
Voetjebal zal vanaf september op zo’n 50-tal locaties in België doorgaan, dit in alle provincies. Voor een concreet overzicht verwijzen we door naar de website www.voetjebalbelgie.be 
Één van de doelstellingen van Voetjebal is dat, op termijn, elk kind van 2 tot en met 5 jaar Voetjebal kan doen op maximum zo’n 15 à 20 minuten van bij zijn/haar thuis. 
 
Wat komt er eigenlijk aan bod tijdens een sessie?
Raf:
Een andere doelstelling is om de Voetjeballers voor te bereiden op het moment dat zij zullen starten met ‘grote’ voetbal. Tijdens onze wekelijkse trainingen, in Hoegaarden op zondagvoormiddag, zal het kind samen met zijn/haar papa of mama, onder leiding van onze trainer, samen aan de slag gaan. Dit gaat dan onder andere over ‘voetbalhandelingen’ zoals dribbelen, passen en scoren, maar ook zelfverzekerd leren lopen, kleuren herkennen en benoemen, leren tellen, en nog zoveel meer… dit allemaal in oefenvormpjes met/zonder bal. Maar, centraal staat uiteraard plezier!! 
 
Moeten de kinderen al bepaalde vaardigheden hebben voor ze kunnen inschrijven?
Raf:
Elk kind, jongen en meisje, van 2 tot en met 5 jaar kan deelnemen, ze moeten dus niet bepaalde vaardigheden reeds kunnen. De aanwezigheid van papa/mama is natuurlijk een grote meerwaarde, dit omwille van de veilige leeromgeving. Elk kind kan geheel op zijn/haar eigen tempo de training afwerken. Voetjebal is TOP-sportmoment tussen kind en ouder. 
 
Hoe is de samenwerking met SC Out-Hoegaarden ontstaan?
Raf:
Het eerste contact tussen SC Out-Hoegaarden en Voetjebal kwam een tijdje geleden tot stand via Gert Feyt (tornooiverantwoordelijke Jong Hoegaarden). Via een oud-trainer van de club kwam ter sprake om eventueel een extra Voetjebal-locatie op te starten in Hoegaarden om via een samenwerking met tussen de club en Voetjebal een extra aanbod te creëren binnen de club, namelijk voor de kinderen die nog te jong zijn om aan te sluiten bij de U6. Hierop nam Gert contact op met mij en werd ter plaatse, samen met Luc Noé (Jeugdcoördinator ontwikkelingsfase 1) een eerst afspraak vastgelegd om elkaar en de werking van beide beter te leren kennen. De goede werking van de club, gunstige ligging van de sporthal, aanwezigheid van 2 kunstgrasvelden, het nodige enthousiasme en expertise is allemaal aanwezig. Wij zijn dan ook beiden zeer tevreden dat deze samenwerking tot stand is gekomen! 
 
Wanneer wordt het gegeven in Hoegaarden?
Raf:
Per jaar worden 3 lessenreeksen voorzien (‘september – december / januari – maart / april – juni) en inschrijven kan enkel per lessenreeks. De eerstvolgende lessenreeks is ‘september – december 2021’. In Hoegaarden zal Voetjebal doorgaan op zondagvoormiddag in sporthal ‘De Struysvogel’. Er worden 3 trainingsgroepen voorzien tussen 9u30 en 12u30 waarbij elke training 45 minuten duurt. Bij inschrijving kunnen de ouders een tijdsblok naar voorkeur kiezen of aangeven dat het tijdstip voor hen geen rol speelt. In eerste instantie trachten wij de groepen zoveel als mogelijk in te delen op leeftijd, maar houden uiteraard ook in de mate van het mogelijke rekening met de wensen van de ouders. 
 
Hoe kan men zich hiervoor inschrijven?
Raf:
Inschrijven dient te gebeuren via de website – www.voetjebalbelgie.be – locaties – Hoegaarden. Om de kwaliteit van de training te waarborgen worden de beschikbare plaatsen beperkt tot 10 kinderen per groep. Indien de inschrijvingen volzet zouden zijn kom je op de wachtlijst te staan en contacteren wij je, in volgorde van aanmelding, van zodra er een plaats vrij is. Je kan uiteraard wel deelnemen aan meerdere lessenreeksen. Indien je deelneemt aan een bepaalde lessenreeks krijg je voorrang om je inschrijving te verlengen naar de eerstvolgende lessenreeks.  
 

Wij kijken ernaar uit jou en je zoontje/dochtertje te mogen verwelkomen tijdens onze wekelijkse trainingen op zondagvoormiddag!